Ungaria: Victorie covârșitoare a Fidesz; Jobbik s-a clasat pe poziția a doua

Formațiunea conservatoare a premierului Viktor Orban, Fidesz, a câștigat alegerile europene din Ungaria, cu 51,5% din voturi, în timp ce partidul de extremă-dreapta Jobbik a ieșit pe poziția a doua, cu 14,6% din voturi, potrivit datelor oficiale, relatează EFE, DPA și MTI.

Fidesz va avea astfel 12 din cele 21 de mandate în PE ale Ungariei, în timp ce Jobbik va dispune de 3 locuri.

Marele perdant al alegerilor pentru PE este opoziția socialistă, sprijinită de numai 10,9% dintre votanți (2 locuri), în scădere față de procentul de 17,3% de la scrutinul din 2009, potrivit datelor Biroului Electoral Național.

Rata de participare la vot a fost de 28,92%.

Partidul conservator Fidesz obținuse în 2009 56,3% din voturi, iar Jobbik — 14,7%.

„Am câștigat, am câștigat masiv”, a declarat Viktor Orban, într-un discurs adresat susținătorilor într-un parc din centrul Budapestei, adăugând că Fidesz a obținut cel mai bun rezultat din grupul PPE.

Reprezentanții aleși ai Fidesz vor fi ‘trupele trimise la înaintare’, care pot proteja țara natală în străinătate, a spus Orban.

El a mai declarat că eurodeputații formațiunii sale vor lucra în străinătate pentru a obține respect pentru unguri și pentru a reprezenta interesele acestora, precum și pentru a face auzită la Bruxelles vocea ungurilor. „Ungurii sunt uniți în a respinge extremele”, a adăugat el.

„Ungurii construiesc o țară care are un mare viitor”, a mai afirmat Orban.

Sursa: Agerpres