Parlamentari europeni, îngrijorați de situația câinilor comunitari din România

Situația câinilor maidanezi din România, respectiv starea deplorabilă în care aceștia trăiesc în adăposturile primăriilor, dar și masacrarea multora dintre ei în afara legislației naționale și europene, au constituit tema unei conferințe de presă susținute miercuri de europarlamentarii Janusz Wojciechowski (ECR) și Andrea Zanoni (ALDE), la sediul Parlamentului European de la Bruxelles.

Situația câinilor comunitari din România — problemele legate de adopția acestora din adăposturile de stat, dar și uciderea lor prin metode nelegale — a constituit totodată tema unei scrisori trimise premierului Victor Ponta de Janusz Wojciechowski, care s-a aflat într-o vizită în România și care s-a declarat extrem de îngrijorat de situația câinilor.

„Am vizitat câteva locuri și am observat și practici de ucidere brutală fără control a câinilor. Centrele de adopție sunt închise publicului. (…) Accesul în vederea adopției câinilor comunitari este prevăzut în lege, dar în practică este imposibil să fie aplicat, pentru că adopția este foarte restrictivă.

Pentru majoritatea românilor adopția este imposibilă. Am dorit să-i atrag atenția primului ministru și să-l întreb dacă ia în considerare această situație și dorește să schimbe sistemul”, a detaliat Wojciechowski.

Potrivit acestuia, soluțiile cele mai bune sunt adopția câinilor de pe stradă, sterilizarea și castrarea lor; chiar dacă există costuri, acestea se pot suporta cu participarea asociațiilor de profil, la care este necesar să se adauge un control al statului.

„Scrisoarea mea a plecat către primul ministru și aștept un răspuns. Și alți parlamentari europeni doresc sa meargă în România să vadă această situație”, a spus Janusz Wojciechowski.

Parlamentarul polonez a subliniat, în context, că Parlamentul European a adoptat, marți, noi reguli în privința strategiei de ajutorare a animalelor fără stăpân, reguli care sunt recomandate statelor membre pentru a fi introduse în legislație.

La începutul lunii decembrie, o delegație a Parlamentului European s-a aflat în România, prilej cu care s-a întâlnit cu oficialități române pentru discuții cu privire la problema câinilor fără stăpân și modul de abordare a acesteia. Delegația s-a întâlnit cu conducerea ANSVSA, cu primarul general al Bucureștiului, Sorin Oprescu și cu reprezentanți ai guvernului.

Vizita în România a delegației UE a avut loc în urma miilor de petiții adresate Parlamentului European din întreaga Europă în care, pe lângă protestele împotriva noii legi privind uciderea câinilor, se reclamau abuzurile împotriva câinilor fără stăpân, precum și starea deplorabilă a câinilor din adăposturile primăriilor.

Delegația a fost formată din europarlamentarul Janusz Wojciechowski MEP, președinte de onoare al Intergrupului pentru bunăstarea animalelor din cadrul PE, europarlamentarul Andrea Zanoni MEP, vice-președinte al Intergrupului, Magdalena Majerczyk, consultat ECR, dr.

David Prichard, expert în managementul populației canine, Karolina Tomaszewska și Andreas Erler din cadrul PE și Claudia Buthenhoff-Duffy, jurnalist german si coautor al studiului internațional ‘Making The Link’.

La sfârșitul lunii ianuarie, o nouă delegație a PE a venit în România. Aceasta a fost formată din Janusz Wojciechowski, Karolina Tomaszewska, medic veterinar, consultant în bunăstarea animalelor, și Magdalena Majereczyk, consultant politic ECR, scopul fiind de a se informa în mod direct referitor la situația din teren, programul incluzând în acest sens și vizite la adăposturi.

Sursa: Agerpres