Herman Van Rompuy pledează pentru aprofundarea integrării europene în scopul limitării populismului

Herman Van Rompuy, preşedintele Consiliului European, a pledat joi pentru aprofundarea integrării europene, explicând că acest proces este o „necesitate” în contextul în care sondajele relevă ascensiunea partidelor populiste antieuropene în scrutinul europarlamentar din mai.

„‘Mai multă Europă’ nu este o opţiune ideologică, ci o necesitate”, a declarat Van Rompuy într-un interviu acordat ziarului belgian Le Soir, relatează AFP.

Recunoscând că partidele populiste eurosceptice riscă să avanseze în mai multe ţări, fostul premier belgian a evitat dramatizarea situaţiei. „Va exista în continuare în Parlamentul European o largă majoritate favorabilă proiectului european. Instituţiile europene vor putea continua să funcţioneze””, a subliniat Van Rompuy.

„Populismul nu a luat fiinţă odată cu izbucnirea crizei din zona euro. Este un fenomen societal, cultural, care are rădăcini mult mai profunde decât problemele de astăzi”, a subliniat Van Rompuy. „În Franţa, formaţiunea Frontul Naţional era deja primul partid din ţară încă din 2002. Însă criza a agravat lucrurile”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

Sursa: Mediafax