Herman van Rompuy: Partidele pro-integrare vor obține o majoritate substanțială la europarlamentare

Partidele politice care susțin procesul de integrare europeană vor obține majoritatea voturilor la alegerile din mai pentru Parlamentul European (PE), și-a exprimat convingerea într-un interviu acordat pentru La Libre Belgique președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, informează luni ITAR-TASS.

‘Potrivit sondajelor, la alegerile pentru Parlamentul European, partidele politice care susțin integrarea europeană vor obține majoritatea, care este posibil să nu fie una covârșitoare, dar va fi una substanțială’, a declarat Van Rompuy.

Chiar dacă într-o serie de țări ale Uniunii Europene (UE) politicienii de extremă dreapta și ‘euroscepticii’ se bucură de sprijinul a 25% din electorat, acest lucru mai înseamnă și că ‘alți 75% au o altă părere’.

În afară de aceasta, după cum a subliniat președintele Consiliului European, printre adversarii integrării europene cota celor care se pronunță pentru ieșirea țărilor lor din UE și din zona euro reprezintă o minoritate.

În cadrul actualei componențe a Parlamentului European a fost înființată fracțiunea ‘euroscepticilor’, în frunte cu liderul Partidului Independenței (Ukip) din Marea Britanie, Nigel Farage, fracțiune ce reunește 32 de parlamentari.

Naționaliștii europeni și adversarii integrării s-au reunit în prezent într-o alianță politică, pentru a face front comun în timpul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European.

Van Rompuy și-a mai exprimat anterior îngrijorarea în legătură cu întărirea, în țările din UE, a pozițiilor politicienilor populiști — inclusiv a celor de extremă dreapta — și a avertizat că, în acest context, alegerile pentru Parlamentul European ‘vor fi extrem de dificile’.

Între timp, problema principală a alegerilor pentru Parlamentul European o constituie prezența scăzută la vot, care în ultimii 30 de ani se reduce în mod stabil. La ultimele alegeri, din 2009, respectivul indice s-a redus până la procentul record de 43,5%.

În opinia analiștilor, acest lucru oglindește reticența europenilor în fața extinderii UE și faptul că ei nu înțeleg structura din ce în ce mai complicată a comunității.

Activitatea sporită a forțelor protestatare la alegeri, sprijinul de care beneficiază partidele naționaliste, populiste și de extremă dreapta, situat la nivelul a circa 25% din electoratul UE în condițiile unei prezențe de circa 40%, ar putea, în opinia experților, să aibă consecințe imprevizibile.

Sursa: Agerpres