Candidatul PPE la președinția CE, Jean-Claude Juncker, dispus să se alieze cu socialiștii, dar și cu verzii

Jean-Claude Juncker, candidat la președinția Comisiei Europene din partea Partidului Popular European (PPE, conservator), câștigător al scrutinului european din 25 mai, s-a declarat duminică noapte dispus să se alieze cu socialiștii și cu alte forțe politice din noul Parlament European pentru a avea sprijinul acestora și a obține postul de șef al executivului european, informează EFE.

Juncker a apreciat că va trebui să se alieze și cu alte forțe politice, probabil cu socialiștii lui Martin Schulz, dar a adăugat că este „dispus să se alieze și (…) cu Verzii Europeni, pentru a-și spori majoritatea”. „Verzii (Europeni) pot conta mereu pe simpatia mea”, a spus Juncker.

„La fel și liberalii (din ALDE), printre care am mulți prieteni, dar în niciun caz partidele de extremă dreapta”, a mai spus Juncker, care a mai adăugat că, dacă se va dovedi nevoit să devină președinte al executivului european cu ajutorul voturilor extremei drepte, va respinge imediat un astfel de mandat.

„Vreau să fiu președintele viitoarei Comisii Europene pentru că PPE a câștigat în mod clar alegerile”, a insistat fostul premier luxemburghez.

Sursa: Agerpres