Barroso, preocupat de independența Justiției din România

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat, vineri, la un briefing de presă comun cu președintele Traian Băsescu, că România a înregistrat progrese în mai multe zone monitorizare de Mecanismul de Verificare și Cooperare (MCV), dar persistă preocupări față de independența aparatului de Justiție și de implementarea măsurilor anticorupție, transmite Agerpres.

“Am vorbit și despre ultimul raport MCV, adoptat de CE în urmă cu trei săptămâni. Am salutat faptul că România a făcut progrese semnificative în multe zone, dar rămân unele preocupări legate de independența justiției și în implementarea măsurilor anticorupție. Este esențial să se ajungă la un consens în continuarea eforturilor de îndeplinire a obiectivelor MCV. Procesul de reformă trebuie menținut, rezultate care au fost realizate până acum trebuie consolidate”, a spus Barroso.

Portughezul a adăugat că a vorbit cu președintele României și despre situația economică îmbucurătoare a României, atenționând însă că eforturile trebuie să fie susținute.

“I-am transmis clar președintelui Băsescu că Comisia Europeană rămâne foarte dedicată susținerii reformele necesare în România, printre altele prin noul program privind balanța de plăți și recomandările specifice de țară. Am mai discutat azi și despre cum putem cel mai bine să aduce banii europeni la cetățenii români și la afaceri, ameliorând sistemele de management și control. S-au făcut progrese bune în acest sens, dar eforturile trebuie să continue”, a mai afirmat Barroso.

Sursa: DC News