Barroso: Ascensiunea euroscepticismului dovedește pierderea încrederii în elitele politice

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a apreciat luni că ascensiunea înregistrată de partidele eurosceptice la alegerile pentru Parlamentul European este legată de o tot mai accentuată lipsă de încredere a cetățenilor în elitele aflate la guvernare, transmite AFP.

‘Suntem extrem de preocupați de această tendință’, a declarat Barroso în cadrul unui forum privind politica monetară organizat de Banca Centrală Europeană la Sintra, în apropiere de Lisabona. ‘Încrederea cetățenilor europeni în elite a scăzut de o manieră dramatică’, generând ‘preocupări profunde și frică de viitor’, a afirmat președintele Comisiei Europene.

Europa iese din ‘cea mai mare criză financiară, economică și socială de la începutul integrării europene’, care a fost ‘cel mai mare test de rezistență’ la care au fost supuse instituțiile europene, a mai spus Barroso.

Printre factorii care au dus la creșterea euroscepticismului el a enumerat șomajul, resentimentele față de străini și problemele legate de imigrație. ‘Acesta este un teren fertil pentru ascensiunea populismului și a naționalismului’, a declarat președintele CE.

Sursa: Agerpres